реклама 468

събота, 4 септември 2010 г.

Гореща вода изненадващо бликна в пернишкото село Зидарци

Гореща вода изненадващо бликна в пернишкото село Зидарци. Природният феномен се отключил след станалато наскоро земетресение край София. Топлите струи се появили в кладенеца на 82-годишният жител на селото Калоян Ковачев. Човекът пуснал кофата в герана, за да напои допидъка и останал втрещен, когато извадил гореща вода с над 40 градуса температура. На всичкото отгоре се усещал и мирис на сяра.Народът в Зидарци заговори за разместени земни пластове, предизвикали бликването на термална вода. Още повече, че с 530-те си извора България е беспорен лидер в Европа по термални води. Заради лечебните й свойства зевзеци почнаха да се шегуват, че малкото село ще се превърне в спа-центъра на региона, а жителите ще се къпят безплатно с топла вода.

Калоян се притеснил какво ще е това чудо и след малко викнал на помощ Гражданската защита. Докато пристигнат специалистите, температурата на водата паднала на 26 градуса. Взетите пробли показали, че в нея няма превишение на сяра. Проби са взети и от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Директорът на екоинспекцията Пламен Ангелов обаче охлади страстите, посочвайки че водата не е термална. Има хипотези за появата на горещата вода в иначе ледените води на селския кладенец, но да се обясни този процес е доста сложно. Допуска се, че феноменът се е явил от летните горещини. Вероятно близка подпочвена вода се е вляла в студената в герана. Проби на 30 метра от кладенеца показват, че няма друга гореща вода.

5 коментара: