реклама 468

четвъртък, 12 март 2009 г.

Германският убиец провокиран от стрелеца в Алабама

dnes.dir.bg - Германският убиец провокиран от стрелеца в Алабама

Германия е в шок, а държавните флагове в страната ще бъдат спуснати днес в знак на траур, след като тийнейджър застреля 15 души в градчето Виненден, недалеч от Щутгарт.

Това съобщи ДПА, цитирана от БТА. За околните 17-годишният Тим Кречмер, който миналата година завършил същото училище, е съвсем нормален човек. Все още не е ясен мотивът на нападателя в Германия. Експерти предполагат, че може да е бил воден от силно желание да привлече внимание към себе си или е бил подтикнат от телевизионните кадри за убийството в Алабама.

Като син на състоятелен предприемач Тим Кречмер нямал проблеми с парите, учел се добре, общувал съвсем естествено с връстниците си и спортувал - предпочитал тениса на маса, посочва ИТАР-ТАСС.

Вчера сутринта обаче, въоръжен с пистолет "Берета" и много патрони, той влязъл спокойно в три от класните стаи на училището във Виненден и без да каже и дума, открил огън. По-късно полицията намери телата на осем ученички, на едно момче и на три учителки. Нападателят избягал, вън от сградата убил случаен минувач, отвлякъл кола и принудил собственика й да го откара във Вендлинген, на 40 км от мястото на трагедията. Шофьорът успял да уведоми полицията, която обкръжила младежа в магазин за коли, където избухнала престрелка. Загинали двама служители на магазина, а двама полицаи били тежко ранени. Полицейски източници заявиха, че той изглежда се е самоубил с изстрел в главата, след като бил прострелян от полицията в крака.

При претърсване на дома на родителите на Тим в близък град полицаите установили, че бащата - член на местен клуб по стрелба - имал 16 огнестрелни оръжия и едно от тях липсва, отбелязва Асошиейтед прес. Приятели на стрелеца казват, че той бил кротко момче с интерес към оръжията. "Често се упражнявахме с въздушни пистолети и пушки в мазето на баща му. Той винаги уцелваше центъра на мишената", казва младеж, представил се пред Ен Ти Ви като Дъстин.

Любителски запис, заснет с мобилен телефон е регистрирал последните мигове преди стрелецът да се самоубие, допълва АП. Стрелбата в германското училище избухна часове, след като в американския щат Алабама най-малко 11 души загинаха при подобни обстоятелства. Мъжът, заедно с майка си, бил ищец по дело срещу птицеферма, която я уволнила, съобщи Асошиейтед прес. Според документацията Майкъл Маклендън и майка му Лайза били сред работниците, които съдели работодателя по искове за обезщетения от 2006 г. Смята се, че Майкъл първо е убил майка си, а след това е застрелял другите девет души. Според властите птицефермата била в списъка на компании и колеги, които Маклендън смятал, че са му навредили, а списъкът бил намерен в изгорелия дом на майка му. Той включвал и завода за метални изделия, от който преди години го принудили да напусне работа и където мъжът се самоуби.


Няма коментари:

Публикуване на коментар